Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya tanítása

A kutya intelligenciája

A kutyák képesek tanulni, alkalmazkodni a környezetéhez. A kutya falkában élő állat, és mint ilyen, könnyen megérti a környezetében az emberek (és állatok) közötti társadalmi kapcsolatot, hierarchiát. Az emberrel együtt töltött évezredek alatt a kutya és az ember megtanult együtt dolgozni. Az együttélés során megfigyeli a gazdáját, és szinte olvas a gondoltaiban, apró viselkedési jelekből igen pontosan meg tudja becsülni a Gazda terveit, illetve, ha megoldhatatlannak tűnő feladattal szembesül, - ellentétben a farkassal - képes gazdája segítségét kérni.A kutya tanulási képességeinek a megítélése eléggé ellentmondásos, de elmondható, hogy az adott feladatra tenyésztett munkakutyák a feladatot, amelyre tenyésztették őket könnyen megtanulják, de időnként barokkos túlzások is napvilágot látnak, mely szerint a kutyák megtaníthatóak emberi nyelven beszélni, vagy olvasni.

A kutyatanítás

Az ÜL mutatvány alapjai: Hívd magadhoz a kutyusodat, majd egy finom falatot (amit biztosan szeret), emelj a feje felé, és mondd ki a parancsszót: ÜL! (Ha nem teszi nyomd le a fenekét és a közben mondd!) Várd meg amíg leül, majd add oda neki a falatkát! Így tudni fogja hogyha megteszi azt amit kérsz tőle kap valami finomat! Ismételd meg naponta több alkalommal is!Ha a kutyusod már megtanulta, akkor falatka helyett dicséretet és simogatást kapjon!

A PACSI kérése: Ha azt szeretnéd, hogy a kutyusod pacsit adjon neked, ültesd le, az egyik mancsát tedd a kezedbe és mondd neki hogy PACSI! (Persze itt se felejtsd el a finom falatokat!) Ha rendesen elvégezte a feladatát adj neki egy-egy jutalomfalatot! Ismételd meg vele naponta többször, ahányszor neked jól esik!Ha ezt is megtanulta itt is sokszor dicsérd és simogasd meg!
kutya-naploja.jpg
A FEKSZIK mutatvány alapjai: Mivel a kutyusod már tudja az ÜL és PACSI mutatványokat, most ideje megtanítani arra, hogy FEKÜDJÖN!Hívd magadhoz a kutyusodat és ültesd le!Majd a két melső lábát húzd előre és közben mondd neki hogy FEKSZIK! Ha megcsinálta a feladatát add neki oda a jutalomfalatot! Ezt ismételd vele naponta 10-szer és 1 hét múlva magától is tudni fogja!Itt is simogasd és dicsérd meg ha már tudja!

p1040112.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A HOZZÁM mutatvány alapjai:Kérjünk meg valakit hogy tartsa egy helyben a kutyát, majd a tenyerünkön kínáljunk a kutyánknak jutalom falatot, amit szaglászhat, de nem ehet meg.Távolodjunk el majd adjuk ki a Hozzám! parancsot és e közben a segítőnk engedje el a kutyát.A kutya oda fog szaladni hozzánk mert nem emlékszik hogy nálunk van a jutalomfalat.Ha oda ért hozzánk adjuk neki a jutalmat és dicsérjük meg.Később a kutyánknak adjuk ki a marad parancsot és a fentiekhez hasonlóan hívjuk magunkhoz.(Itt már nem kell segítő)

 377dda8a-16bb-4e8d-bad4-c893d2798c10.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A HOZD mutatvány alapjai:Ültessük le a kutyát majd az apportírozni kívánt tárgyat tegyük a kutyától pár lépésre.(Az apportírozás megtanítására a legjobban a zsinóron lógó labda a legalkalmasabb,és a legjobb a kutyát tanításkor pórázon tartani).Vezessük a kutyát a tárgy irányába, adjuk ki a Hozd! parancsot,amint a kutya a pofájába vette a tárgyat,ha egyből elengedi akkor idézzük fel a Tart! parancsot.Hátráljunk egy két lépést úgy hogy a kutyának a szájában lévő tárgyal felénk keljen jönnie.Ekkor megismételhetjük a Hozd! parancsot.Vegyük el a kutyától az ereszd paranccsal majd dicsérjük,jutalmazzuk meg.

A MARAD mutatvány alapjai:Tanítsuk meg a kutyánknak,hogy egy helyben maradjon,amint megtanulta az "ül!"parancsot.Tegyünk pórázt a kutya nyakörvére. Ültessük le, és a pórázt lazán tartva lépjünk el tőle. Most adjuk ki a "Maradsz!" parancsot. Kézzel is megerősíthetjük ezt, úgy, hogy fölemeljük tenyerünket a kutya elé. (Emlékezzünk rá, hogy következeseknek kell maradnunk, tehát ha a kézjelet is használni akarjuk, akkor minden esetben használnunk kell.) Járjunk a kutya körül, megtartva a szemkontaktust. Ha megpróbál felkelni, ültessük le megint. Ha egyhelyben marad, amíg ötig számolunk, menjünk vissza hozzá, dicsérjük meg, és adjunk neki jutalmat. Ismételjük meg a gyakorlatot, fokozatosan messzebbre távolodva tőle, egyre hosszabb ideig.Amikor a kutya megtanult egyhelyben maradni, ismételjük meg a gyakorlatot, de ezúttal engedjük el a pórázt. Amíg engedelmesen ül egyhelyben, adjunk neki jutalmat, s dicsérjük meg. Figyeljünk arra, hogy ezt az előtt tegyük meg, mielőtt megengednénk, hogy elmozduljon.

 

A LÁBHOZ mutatvány alapjai:(Láb mellett vezetés,póráz nélkül).Álljunk úgy, hogy a kutya bal oldalunkon legyen. Jobb kezünkben tartsunk jutalomfalatkát, míg bal kezünkkel fogjuk a nyakörvét. Mondjuk ki a kutya nevét, és mutassuk meg neki a falatot.Induljunk el egy egyenes vonal mentén, és amikor a kutya követi a falatot, mondjuk ki a "Lábhoz!" parancsot.Mondjuk, hogy "Várj!", hajoljunk le a kutya jobb oldalához, és mutassuk neki a jutalmat.A falatkát a kutya orra előtt tartva forduljunk jobbra, és ismételjük meg a "Lábhoz!" parancsot. A kutya gyorsabban fog mozogni, hogy elérje a falatot. Bal kezünkkel nyakörvét fogva, fordítsuk a kutyát balra. Jobb kezünket, amiben a falatka van, nyújtsuk le a kutyához, hogy azt kövesse balrafordulás közben.Ezután adjuk oda a kutyának a jutalmát.

 

AMIT SOHA NEM TEGYÉL A KUTYA TANÍTÁSA KÖZBEN!!!

1.Az ÜL mutatvány tanítása közben a kutya nyakörvét soha ne húzd felfelé és nyomd le a fenekét, mert a kutya ettől nem kap rendesen levegő és agresszívvé válhat!

2.Ha a kutyusod nem csinálja meg első szóra amit kérsz tőle, attól még ne üsd meg!

3.Ha a kutyusod nem jön oda hozzád, amikor szólsz neki, ne húzd vissza a farkánál fogva!