Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyafajták

23zud00z.jpg

 

 

 Golden retriever

 

 

Teste: A golden retriever arányos, erőteljes testfelépítésű kutya. Hátvonala vízszintes, izmos lágyéka rövid. Farkát a hátával egy vonalban tartja; vége nyugalomban a csánkjáig ér, és nem hajlik vissza. Mellkasa mély, a bordák szépen íveltek. Vállai hosszúak és erősen hátrahúzottak. Könyökei a teste közelében vannak. Mellső lábai egyenesek, erős csontúak. Térde erősen hajlott, csánkja mélyen leengedett, nem fordul sem kifelé, sem befelé. A lábközépcsontok hátulról nézve függőleges állásúak. Mancsai kerek alakú „macskamancsok”. Feszes, izmos nyaka meglehetősen hosszú.

Feje: A golden retriever feje arányos, szép metszésű, barátságos kifejezésű. A koponya széles, de nem tűnik durvának. Az arcorri rész erős, széles és magas. Az orrnyereg hossza nagyjából megegyezik a koponyáéval. A stop és a tarkónyúlvány határozott. Fülei mérsékelten nagyok, a távol ülő szemekkel majdnem egy szintben tűzöttek. A golden retriever harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 56-61 cm, a szukáké 51-56 cm.

Testtömege: A szukák tömege 27-33 kg, a kanok 30-38 kg között vannak.

Szőrzete: Sima vagy hullámos, hosszú szálakkal. A sűrű aljszőrzetnek vízlepergető tulajdonsága van.

Színei: Szőrzete az arany vagy a krémszínű bármely árnyalata lehet, viszont nem lehet vörös vagy mahagóniszínű. Néhány fehér szőrszál megengedett, de csak a szügyön. Az orrnak lehetőleg feketének kell lennie, de hormonális hatások, illetve a környezeti hőmérséklet miatt világosabbá is válhat. A szem pereme sötét, a szem barna.

Alomszáma: 7-9 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

 

 

rhodesiai-ridgeback-bator-es-kitarto-kutya.jpg   Afrikai oroszlánkutya

 

 

Teste: Az afrikai oroszlánkutya izmos, arányos felépítésű eb tágas és mély, de nem túl széles mellkassal. Háta erőteljes, a lágyéka erős és enyhén ívelt. Sajátos vonása a hátán végigfutó szőrcsík, amelynek szálai ellentétes irányban nőnek, mint a test többi részén. Ez a csík (a „ridge”) a kutya vállai között kezdődik, és a csípőjén ér véget; ideális esetben 5 cm széles. A vastag csontú, erős mellső lábak egyenesek, a könyökön közel vannak a testhez. Hátsó lábainak ízületei jól kirajzolódnak; a csánkízület jelentősen leengedett. A mancsok kicsik, a lábujjak erősen íveltek. A farok a tövénél széles, majd kihegyesedik; a kutya enyhén ívesen tartja.

Feje: Az afrikai oroszlánkutyának hosszúkás feje van lapos és széles koponyával és viszonylag határozott stoppal. Fülei magasan tűzöttek, a tövüknél szélesek, majd lekerekített hegyben végződnek; a fej mellett lógnak. Kerek szemei értelmes tekintetűek.

Marmagassága: A kanok marmagassága 64-69 cm, a szukáké 61-66 cm.

Testtömege: A kanok súlya mintegy 37 kg, a szukáké 32 kg.

Szőrzete: Az afrikai oroszlánkutya szőrzete sima, sűrű és rövid; a hátán jellegzetes, ellentétes irányú szőrcsík húzódik, amely sötétebb színűnek tűnik.

Színei: Színe a világostól a sötétig terjedő árnyalatú sárgásvörös. A mellkasán némi fehér megengedett. Szemének színe összhangban van a szőrzetével.

Alomszáma: 4-7 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

 

 

lynn-m-stone-chesapeake-bay-retriever-dog-usa.jpg   Chesapeake bay retriever

 

 

Leírás:
Nagy termetű, erőteljes kutya. Feje nagy, szeme világossárga, füle lelóg. Háta feszes, mellkasa széles és mély. Végtagjai egyenesek, izmosak. Farka közepes hosszúságú. Szőrzete vastag, kb. 3 cm hosszú. A sötétbarnától a sárgásbarnáig mindenféle színárnyalatban tenyésztik.

Tulajdonságai: Élénk, értelmes, bátor, önálló. Kiváló apportírozó, de kicsit lassú, nehézkes.

Alkalmazása: Specialitása a vízből való apportírozás. Egy régi leírás szerint: „nem remeg, mint a szetter, nem rázogatja mellső lábát, mint a vizes spániel; egyet rázkódik csupán, és olajos bundája tüstént megszabadul a víztől és a jégtől.”

Marmagasság: kan 58-66 cm, szuka 53-61 cm

Testtömeg: kan 29,5–36,5 kg, szuka 25–32 kg

Alomszám: 6-8 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

 

 

csivava.jpg   Csivava

 

 

Teste: A csivava igen kicsi kutya. Testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága. Háta vízszintes és lapos, mellkasa szépen ívelt. A magasan tűzött farok lapított alakú, a közepén vastagabb, mint a tövénél, majd a vége kihegyesedik. A kutya vagy hurokba hajlítva felemeli, vagy visszahajlítja úgy, hogy a vége a hátát érje. A farok nem kunkorodhat. A mellkas nagyjából a könyökig ér. A mellkas legmélyebb pontja és a talaj közti távolságnak meg kell egyeznie a mellkas legmélyebb pontja és a mar legmagasabb pontja közti távolsággal. A has felhúzott. Válla erősen hátrahúzott, könyöke a test közelében van. Lábai erősek és egyenesek, szépen kirajzolódó ízületekkel. Mancsai ovális alakúak, a lábujjak egymástól meglehetősen távol vannak, de azért nem szétterpesztettek. Nyaka enyhén ívelt.

Feje: A fej nagy, de a testtel arányos. A pofák és az állkapocs karcsúak. A koponya kissé ki-púposodóan boltozatos. Homloka széles és nagyon legömbölyített. A stop határozott. A rövid arcorri rész egyenes és enyhén keskenyedő. Az ajkak feszesek. A nagy, széles fülek viszonylag alacsonyan tű-zöttek. A nagy, kerek szemek egymástól távol vannak, teltek és igen kifejezők; nem dülledhetnek ki. A fültő, a stop és a két szem közti egyenes középpontja ugyanazon a vízszintes síkon helyezhető el. A csivava harapása ollószerű vagy harapófogószerű.
Korábban elfogadott volt a fontanella, azaz a teljesen be nem nőtt fejtető, ma viszont már a kiállításokról és a tenyésztésből is kizáró hibának számít.

Marmagassága: A marmagassága 16-20 cm, de a standard szerint ezt nem, csak a tömeget kell figyelembe venni.

Testtömege: A csivava a világ legkisebb kutyafajtája, a súlya mindössze 1500 és 3000 gramm közötti. Az 500 gram alatti és 3000 gramm feletti súlyt a szépségversenyeken hibának tekintik és a kutyát kizárják.

Szőrzete: Kétféle szőrzetváltozata van: rövid szőrű és hosszú szőrű. A rövid szőrű csivava sima, lágy és fényes szőrzete rásimul a testére; ideális esetben alj szőrzete is van. A szőrszálak valamivel hosszabbak a nyakon és a farkon, míg a fejen és a füleken rövidebbek. A hosszú szőrű csivava szőrzete valamivel lágyabb és finomabb szerkezetű, mint a rövid szőrű változat bundája és rendelkezik aljszőrzettel. E szőrzet lehet sima vagy enyhén hullámos, az aljszőrzet nem lehet vastag. A szőr hosszabb a deréktájon, a farkon, a nyak körül (gallér) és a mellső lábak hátsó oldalán; viszont rövidebb a pofán, a homlokon és a lábak elülső oldalán.

Színei: Minden szín és színkombináció megengedett, kivéve a merle. A szemek sötét színűek. Elfogadott a világosabb szem, viszont nem kívánatos; kiállításon hátrányt is jelent. A fajtánál olykor rubinvörös szem is előfordul – ez a csivava egyik sajátos vonása.

Alomszáma: 2-4 kölyök

Várható élettartama: 9-12 év

 

 

drever_id186_h05.jpg   Drever

 

 

Leírás:
Tacskószerű megjelenésű, de annál nagyobb, erőteljesebb eb. Feje testéhez képest elég nagy, kissé elhegyesedő. Szeme sötétbarna. Füle szorosan a fejéhez simulva lelóg. Háta hosszú, egyenes, ágyéka izmos, mellkasa mély. Végtagjai rövidek, erőteljes csontozatúak. Farka hosszú, vízszintesen tartja. Szőrzete rövid, sűrű, vastag. Bundája leggyakrabban vörös és fehér, de valamennyi elfogadott kutyaszínben előfordulhat.

Tulajdonságai: Aktív, éber, nyugodt természetű.

Alkalmazása: Vadászkutya; főleg nyúl- és rókavadászatra használják, de helytáll például a vaddisznóval szemben is. Svédországban népszerű, másutt nem nagyon ismerik.

Marmagasság: kan 32-38 cm, szuka 30-36 cm

Testtömeg: 15 kg

Alomszám: 4-6 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

 

 

eurazsiai-kutya.jpg  Eurázsiai

 

 

Leírás:
Harmonikus testfelépítésű, közepes méretű, spitzre hasonlító kutya, álló fülekkel, többféle színben fordulhat elő. A szőr hosszúsága még sejtetni engedi a kutya arányait. A csontozata közepesen erős. Végtagjai oszlopszerűek, párhuzamosak. Farkát a hátára kunkorítja. Az egész testet egy sűrű aljszőrzet és közepesen hosszú, laza, a testhez simuló fedőszőr borítja. A fang, az arc, a fülek és a végtagok elülső része rövid szőrrel fedett. A farok, az elülsőlábak hátulsó része (zászlós), a hátulsó végtagokon (nadrág), amely hosszú szőrzetből áll. A nyakszőr kissé hosszabb, anélkül, hogy gallért képezne. Színe különböző árnyalatú vörös, de lehet farkasszürke, fekete vagy homoksárga is. Az FCI standard nem fogadja el a fehéret, a fehér-foltost és májszínt.

Tulajdonságai: Öntudatos, nyugodt, kiegyensúlyozott, igen nagy tűrőképességgel, éber és érdeklődő, anélkül, hogy hangos volna. A családhoz nagyon kötődik, idegenekkel szemben tartózkodó, anélkül, hogy agresszív lenne. Vadászösztönei nincsenek. A kiképzéshez nagyon fontos egy szoros kapcsolat a családdal és otthonával és egy megértő, de konzekvens nevelésre.

Alkalmazása: Ideális kísérő eb.

Marmagasság: kan 52-60 cm, szuka 48-56 cm

Testtömeg: kan: 23-32 kg, szuka 18-26 kg

Alomszám: 5-7 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

 

 

250px-pies_faraona_e34.parka.jpg   Fáraókutya

 

 

Leírás:
Közepes termetű kutya. Feje háromszög alakú. Szeme borostyán- vagy világosbarna színű. Füle feláll. Háta egyenes, mellkasa elég keskeny. Végtagjai hosszúak, izmosak. Farka lelóg. Szőrzete rövid, fényes. Színe fehér, vörösesbarna vagy vörösessárga, foltokkal vagy pettyekkel.

Tulajdonságai: Értelmes, barátságos, bohókás természetű. Éber, aktív, elég „hangos”.

Alkalmazása: Az agarak családjába tartozik. Eredetileg nyúlvadászatra tenyésztették ki. Kitűnő jelzőkutya, a gyerekek megbízható játszótársa.

Marmagasság: kan 56-70 cm, szuka 53-66 cm

Testtömeg: 27-30 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

 

broholmerpuppy4months.jpg  Broholmer

 

Leírás:
Nagy testű, erőteljes felépítésű, szögletes, szelindek típusú kutya. Mozgása térölelő, egyenletes. Feje nagy, széles, szeme sötétebb gesztenyebarna, illetve sötétsárga. Füle lelógó, futás közben vízszintesen tartja. Végtagjai kifejezetten erősek, izmosak, egyenesek. Színe halvány fakóvörös, fekete orrtükörrel és maszkkal; vörösesbarna, olykor fekete pöttyökkel; fekete, a mancsokon, a farokvégen és a mellkason esetleg fehér jegyekkel.

Tulajdonságai: Rendkívül erős, idegenekkel szemben bizalmatlan.

Alkalmazása: Nagyszerű őrző-védő kutya, tekintélyes házőrző, kiváló és szigorú testőr. Remek tulajdonságai ellenére Dánián kívül szinte teljesen ismeretlen.

Marmagasság: kan legalább 75 cm, szuka legkevesebb 70 cm

Testtömeg: 40-50 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

 

 

gyapjas_szoru_griffon.jpg  Gyapjas szőrű griffon

 

 

Leírás:
Eléggé nagy termetű, erőteljes felépítésű kutya. Feje borzas, pofája szögletes. Szeme aranysárga színű. Füle lelóg. Mellkasa mély, a könyökéig ér, ágyéka izmos, háta széles, egyenes. Végtagjai párhuzamosak, jó csontozatúak, hosszú szőrrel borított farkát egyenesen tartja. Bundája félig-meddig selymes, olykor hullámos. Színe gesztenyebarna, némi fehér jegyekkel vagy anélkül.

Tulajdonságai: Villámgyors, ugyanakkor, kitartó, jó szaglású, szelíd természetű.

Alkalmazása: Vadászkutya. Erdőn, mezőn, mocsaras területen egyaránt megbízható, önállóan dolgozik.

Marmagasság: kan 55-60 cm, szuka 50-55 cm

Testtömeg: 25-28 kg

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

 

 

15.jpg  Hovawart

 

 

Leírás:
Meglehetősen nagy termetű, hosszú testű kutya. Feje nagy, erőteljes. Szeme sötétbarna. Füle a fejéhez simulva lelóg. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek. Farka lelóg, a vége kissé visszahajlik. Szőrzete hosszú, enyhén hullámos, testhez simuló, a hátán teljesen sima. Színe fekete, barna rajzolattal, illetve sárga.

Tulajdonságai: Nagyon erős, ugyanakkor fürge, aktív, harcias, de azért jól fegyelmezhető, könnyen kiképezhető. A gyerekeket különösen szereti, őrzi, védi.

Alkalmazása: Eredetileg vidéki majorságokra, birtokokra vigyázott, manapság is megbízható házőrző és testőr.

Marmagasság: kan 60-70 cm, szuka 55-65 cm

Testtömeg: 25-40 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

 

 

ir_farkaskutya_keverek_gazdit_keres_23616393_2_f.jpg  Ír farkaskutya

 

 

Leírás:
Jól megtermett, izmos, rusztikus megjelenésű, de elegáns felépítésű kutya. Feje a schnauzeréra hasonlít, de keskenyebb és hosszabb. Szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, széles, fara kissé csapott, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai szikár izomzatúak, hoszszúak. Farka lelóg. Szőrzete közepesen hosszú, durva. Színe legtöbbször szürke, de lehet kékesszürke, fehér vagy sárgásvörös is.

Tulajdonságai: Kiegyensúlyozott, szófogadó, de ha kell, igen kemény ellenfél. Fürge, gyors, értelmes.

Alkalmazása: Valamikor régen ezek a kutyák irtották Írországban a farkasokat. Manapság mindenes őrző-védő ebek, ideális házőrzők, személyi testőrök.

Marmagasság: kan legalább 79 cm, szuka minimum 71 cm

Testtömeg: 45-60 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 8-10 év

 

 

fin21354_03.jpg  Jamthund

 

 

Leírás:
A spitzek családjába tartozó, nagy termetű kutya. Feje elég nagy, füle feláll, szeme sötétbarna. Háta egyenes, izmos, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete közepesen hosszú, kemény; a fején és lábai elülső részén rövid, sima. Színe sötét- vagy világosszürke.

Tulajdonságai: Vakmerő, ám kiegyensúlyozott, büszke, de kezes, szaglóképessége egészen kiváló.

Alkalmazása: Valamikor régen jávorszarvasra és medvére vadásztak vele. Kiváló nyomkövető, jó őrzővédő és házőrző kutya. Szánhúzásra is alkalmas, sőt hazájában a hadsereg is kihasználja sokoldalú képességeit.

Marmagasság: kan 58-63 cm, szuka 53-58 cm

Testtömeg: 30-32 kg

Alomszám: 5-7 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

 

 

images.jpg  Kooikerhondje

 

 

Leírás:
Megnyerő külsejű, arányos testalkatú, kis termetű kutya. Feje elhegyesedő, stopja enyhe, orrtükre fekete, fogazata ollós harapású. Szeme sötétbarna, füle hosszú, lelógó. Mellkasa könyékig ér, háta egyenes, hasa kissé felhúzott. Farka lelóg, figyelő helyzetben kissé felkunkorítja. A fején és a végtagok elülső részén a szőrzet rövid, a fülén és a farkán, valamint a test többi részén hosszú. Színe fehér alapon vörös foltos.

Tulajdonságai: Gyors, intelligens, szófogadó, nagyon jó természetű, könnyen kezelhető.

Alkalmazása: Madarakra vadásznak vele, de kitűnően bevált mint családi kutya is.

Marmagasság: 36- 40 cm

Testtömeg: 9-11 kg

Alomszám: 3-5 kölyök

Várható élettartam: 11-13 év

 

 

194lapp-pasztorkutya.jpg  Lapp pásztorkutya

 

 

Leírás:
Középtermetű, erőteljes felépítésű kutya. Feje széles, viszonylag nagy, szeme sötétbarna, füle feláll, a hegye kissé előrefordul. Törzse hosszú, végtagjai jó csontozatúak, izmosak. Farka közepes hosszúságú, kissé felemelve tartja. Szőrzete kemény, egyenes, közepesen hosszú. Színe leggyakrabban fekete, vöröses árnyalata, néha fehér jegyekkel a nyakán, a mellén, valamint a lábain. Hosszú szőrű változata a lapinkoira.

Tulajdonságai: Energikus, élénk, kissé csahos, de barátságos, könnyen kezelhető. A farkasokkal szemben tanúsított rettenthetetlensége, a hideg sarki klímával szembeni ellenálló képessége, valamint ragyogó terelő ösztöne miatt a rénszarvastenyésztők értékes és pótolhatatlan társa.

Alkalmazása: Rénszarvasok őrzésére használják. Remek házőrző és jelzőkutya.

Marmagasság: kan 49-55 cm, szuka 43-49 cm

Testtömeg: 30 kg

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 12-15 év

 

 

21b7ffc5ff5e09fb15e55e4e836abede.jpg  Mallorcai masztiff

 

 

Leírás:
Közepes termetű, erőteljes eb. Feje a törzséhez képest igen nagy, koponyája is hatalmas, széles. Füle kicsi, lefelé hajlik. Szeme ovális, sötétbarna. Nyaka hosszú, erős, vastag, háta viszonylag rövid, széles, mellkasa mély, hasa felhúzott, fara magasabb, mint a marja. Az elülső végtagok rövidebbek, mint a hátulsók. Farka a csánkig ér, ha figyel, a háta fölé hajlítja. Szőrzete rövid, durva tapintású, színe egyszínű fekete vagy csíkos. Némi fehér jegy megengedett.

Tulajdonságai: Élénk vérmérsékletű, nagyon bátor, harcias kutya.

Alkalmazása: Valamikor jeles őrző-védő kutya volt, valamint csordákra vigyázott. Napjainkra úgyszólván teljesen kipusztult.

Marmagasság: 56 cm

Testtömeg: 36 kg

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

 

 

nemet-kis-spitz.jpg  Német kis spitz

 

 

Teste: Rövid, vízszintes háta, mély mellkasa és enyhén felhúzott hasa van. A mérsékelten hosszú farok magasan tűzött, és a többi spitzhez hasonlóan gyűrűbe görbítve, kissé féloldalasan a háta fölé hajlítja. Mérsékelten hosszú lábai masszívak és egyenesek, mancsai kicsik, a macskáéra hasonlók.

Feje: A fej közepes nagyságú, felülről nézve az orr felé keskenyedik. Az orrnyeregnek ideális esetben egyenesnek kell lennie, a stop pedig mérsékelt. Ajkai feszesek. A kicsi, háromszögletű fülek magasan, egymáshoz közel tűzöttek, és felállók. A spitzek harapása ollószerű.

Marmagassága: Az ideális marmagassága 26 cm, de mindkét irányba lehet ettől max. 3 cm eltérés.

Testtömege: 3-4 kg

Szőrzete: A kis spitz szőrzetét hosszú, felálló fedőszőrzet és sűrű aljszőrzet alkotja. A gallér és a vállak szőrzete hosszabb, mint a test más részeié, és teljesen el is áll a bőrtől. A combok és a farok szintén hosszabb szőrzetűek; a pofát, a füleket, a lábak elülső részét és hátulsó részének alját rövid szőr borítja. A spitzek szőre nem lehet hullámos.

Színei: A következő színek megengedettek: fehér, barna, fekete, narancssárga és farkasszürke. Krém, a krém-árnyalt, a narancs-árnyalt, a fekete-rőt és a foltos. A foltosnak fehér alapszínűnek kell lenni, a fekete, barna, szürke és narancs foltoknak az egész testen meg kell jelenniük.
A szemeknek minden szín esetében sötéteknek kell lenniük.

Alomszáma: 2-5 kölyök

Várható élettartama: 10-13 év

 

 

nyugat-sziberiai-lajka-04.jpgNyugat-szibériai lajka 

 

 

Teste: Kissé négyszögletes testfelépítést! kutya. Háta erős és vízszintes, a marja kiugró. Lágyéka rövid, a fara enyhén lejtős. Hasa felhúzott. Magasan tűzött farkát mereven felgörbítve hordja a háta fölött. Lábain szépen kirajzolódnak az ízületek.
Ovális alakú mancsai vannak, szorosan egymás mellett álló lábujjakkal. Izmos nyakán nincs lebernyeg.

Feje: Feszes fejének alakja egy egyenlő szárú háromszögre emlékeztet. A stop nem túl hangsúlyos. Az arcorri rész hosszú, ajkai feszesek. Felálló fülei háromszögletűek. Szemei ovális alakúak és ferde metszésűek. A nyugat-szibériai lajka harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 54-60 cm, a szukáké 52-58 cm.

Testtömege: 25-28 kg

Szőrzete: A kétrétegű szőrzet egyenes szálú, érdes tapintású fedőszőrzetből és sűrű aljszőrzetből áll.

Színei: A nyugat-szibériai lajka szinte minden színben megengedett, beleértve a fehéret, a „só és bors” színezetet, a szürke és a vörös bármely árnyalatát, továbbá a feketét és a foltosat is. A fekete alapon fehér pöttyös szín megengedett, de nem kívánatos. A szemek mindig barnák.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

 

175uszkar-orias.jpgÓriás Uszkár

 

Leírás:
Nagy termetű, elegáns megjelenésű kutya. Koponyája széles, arcorri része kissé elkeskenyedő. Orrtükre fekete vagy barna, ill. szürke. Szeme sötétbarna. Füle hosszú, lelóg. Törzse karcsú, izmos. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek. Mancsa kerekded, ujjai zártak. Farkát felére csonkolják, felfelé tartja. Szőrzete zsinóros vagy fürtös. Különböző fazonra nyírják. Színe fekete, fehér, ezüstszürke, apricot (sárgabarackszínű) vagy barna.

Tulajdonságai: Értelmes, szófogadó, könnyen kezelhető, rendkívül ragaszkodó kutya.

Alkalmazása: Elsősorban kedvencként tartják, de őrző-védő feladatok ellátására is alkalmas.

Marmagasság: 45-60 cm

Testtömeg: 20-35 kg

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

 

phalene.jpgPhaléne

 

Leírás:
Kis termetű, elegáns megjelenésű, hoszszú, selymes szőrű ebecske. Standard leírása mértékben megegyezik a papillonéval, azzal a különbséggel, hogy fülei lelógnak, és a szőr nem olyan látványosan hosszú rajtuk.

Tulajdonságai: Élénk, kiegyensúlyozott, engedelmes, csendes, szolid. Ideális társasági kutya. Látványos bundája 18 hónap alatt fejlődik ki teljes szépségben. Kis termete ellenére nem túl kényes, viszonylag elég szívós, ellenálló szervezetű.

Alkalmazása: Luxuskutya; tulajdonképpen a papillon kevésbé ismert, nem annyira népszerű változata.

Marmagasság: 25-28 cm

Testtömeg: 1,5-4 kg

Alomszám: 2-4 kölyök

Várható élettartam: 10-12 év

 

65_1.jpgRövidszőrű skót juhászkutya

 

Leírás:
Feje hosszú, elkeskenyedő. Szeme sötét színű, füle félig feláll, előrebicsaklik. Törzse téglalap alakú. Végtagjai párhuzamosak, izmosak, jó csontozatúak. Farka közepesen hosszú, nyugalmi állapotban lelóg. Szőrzete rövid, sima. Színe fekete-vörös-fehér, vörös-fehér, ill. kékesszürke alapon fekete foltos.

Tulajdonságai: Okos, szelíd, engedelmes.

Alkalmazása: Eredeti foglalkozása a nyájőrzés, –terelés volt. Kizárólag Nagy-Britanniában tenyésztik és ismerik, ahol manapság népszerű kedvenc.

Marmagasság: 56-66 cm

Testtömeg: 23-34 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

 

sussexi-spaniel.jpgSussexi spániel

 

Leírás:
Kis termetű, tömzsi, a clumber spánielre hasonlító kutya. Feje viszonylag erőteljes. Szeme mogyoróbarna. Füle nagy, karéj formájú, lelóg. Törzse izmos, téglalap alakú. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó csontozatúak. Farkát kurtítják. Szőrzete sűrű, sima. Színe ragyogó fényű aranybarna.

Tulajdonságai: Nyugodt, békés, értelmes, amikor éppen pihen, de rendkívül tüzes, fürge, tettre kész munka közben.

Alkalmazása: Kissé lassú, de nagyon szívós, megbízható vadászkutya. Azt mondják, ha megpillantja a vadat, jellegzetes kaffogó hangot hallat. Főként erdőben használható eredményesen.

Marmagasság: 38-40 cm

Testtömeg: 18-20 g/nap

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

 

szamojed.jpgSzamojéd

 

Leírás:
Közepes termetű eb. Feje elkeskenyedő. Füle feláll, szeme sötétbarna. Törzse erőteljes, izmos. Végtagjai egyenesek, jó csontozatúak. Hosszú farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete hosszú, dús, hófehér vagy sárgásfehér.

Tulajdonságai: Méltóságteljes, határozott, félelmet nem ismerő, de soha nem hamis, engedelmes. Egyetlen hibája, hogy elég sokat és hangosan ugat.

Alkalmazása: Évszádokon át szánhúzásra használták az Ob és a Jenyiszej közötti vidéken élő szamojédok. Robert Scott, a neves sarkkutató 1889-ben több ilyen kutyát vitt magával Angliába, ahol „tökéletesítették” a fajtát. Sokoldalú munkakutya, de napjainkban főként kedvencként tartják.

Marmagasság: kan 53-60 cm, szuka 48-53 cm

Testtömeg: 23-30 kg

Alomszám: 4-6 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

 

torpe-schnauzer-03.jpgTörpe Schnauzer

 

Teste: A törpe schnauzer testének és fejének felépítése megyegyezik a közép schnauzeréval, csak a mérete kissebb:
A négyzetes testfelépítésű kutya, amely inkább zömöknek, mint karcsúnak tűnik. Marmagassága közel megegyezik a törzs hosszával. Rövid, kissé ívelt háta enyhén lejt a fara felé. Farka magasan tűzött és felálló. A törpe schnauzer ovális mellkasa a könyökei alá ér, elülső része sima. Hasa mérsékelten felhúzott. Lábai egyenesek, könyökei testhez simulok. Mind a mellső, mind a hátsó lábak ízületei jól kirajzolódnak. Mancsai rövidek, kerekek, szépen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erőteljes nyak nemes vonalban ívelt, feszes, nem ráncos.

Feje: Az erőteljes, nyújtott fej fokozatosan keskenyedik az orr hegyéig, a stop határozottan látható. Az egyenes orrnyereg oldalról nézve a lapos koponyatetővel párhuzamosan fut. Ajkai szorosan záródnak, az állkapocsra simulnak és mindig feketék. Magasan tűzött fülei V alakúak, a fej mellett lógnak. Középnagy szemei ovális alakúak és előrefelé néznek. A harapása szabályos ollószerű.

Marmagassága: 30-35 cm

Testtömege: 4-8 kg

Szőrzete: A strapabíró, szálkás szőrű szőrzetnek merev szálúnak és sűrűnek kell lennie. Sűrű aljszőrzettel rendelkezik. A törpe schnauzernek hosszú szakálla és bozontos szemöldöke van. A füleken és a koponya tetején rövidebb a szőr, mint a test többi részén.

Színei: A törpe schnauzer lehet egyszínű fekete, „só-bors”, fekete-ezüst, tiszta fehér is. A só-bors törpe schnauzer szőrzetében sötét és világos szálak keverednek egyenletesen, ezüstszürkétől acélszürkéig terjedő összhatással, lehetőleg sötét maszkkal. A fekete-ezüst kutyáknak fekete szőrük van, ezüstszürke rajzolattal a szemeknél, a torkon, a pofán, a mellkas elülső részén, a mellső lábakon és mancsokon, a hátsó lábak belső oldalán és a farok alatt. Az egyszínű feketénél és a fekete-ezüstnél az aljszőrzet fekete, a só-borsnál szürke, a tiszta fehérnél fehér színű. A fehér törpe schnauzer csak nem régóta elfogadott színváltozat, s még nem is olyan elterjedt, mint a többi. Az orr minden színnél fekete.

Alomszáma: 3-5 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

 

225px-newfoundland_dog_smoky.jpgÚjfundlandi

 

Leírás:
Kedves, mackós megjelenésű, masszív kutya. Feje nagy, koponyája széles. Szeme kerek, sötétbarna. Füle háromszög alakú, lelóg. Nyaka rövid, erős, marja jól fejlett, háta egyenes és széles, ágyéka rövid, kissé domború. Mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott, fara vízszintes. Farka lelóg. Végtagjai egyenesek, erős csontozatúak. Mancsa nagy, ovális alakú. Szőrzete hosszú, sűrű, durva szálú, egyenes lefutású, esetleg kissé hullámos. Színe fekete.

Tulajdonságai: Kitűnően úszik, rajong a vízért. Csendes, barátságos, értelmes, tanulékony.

Alkalmazása: Eredetileg a halászok bárkáit kalauzolta Új-Fundland zátonyokkal borított partmenti vizein. Napjainkban mint kiváló vízimentő teljesít szolgálatot.

Marmagasság: kan 68-75 cm, szuka 62-70 cm

Testtömeg: 50-70 kg

Alomszám: 6-10 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

1_original--1-.jpg
 
 
 Csau Csau

 

 

Leírás:

 

Teste: A csau-csau zömök, rövid testű, arányos felépítésű, oroszlánszerű megjelenésű kutya. Vízszintes háta rövid és erős, lágyéka izmos. Magasan tűzött farkát a hátára görbíti. Mellkasa széles és mély, a bordák szépen íveltek. Mellső lábai egyenesek, mérsékelten hosszúak, erős csontúak. A fajta sajátos járása a csánk minimális hajlásának a következménye. A csánk nem hajolhat előre. A csau-csau mancsa kicsi, kör alakú, szorosan záródó lábujjakkal (macskamancs). Erős, telt nyaka nem lehet túl rövid; ferdén ül a vállon, és enyhén ívelt.

Feje: A koponya lapos és széles. Az arcorri rész széles, közepes hosszúságú, és nem hegyesedik ki. Viszonylag kicsi, mandulavágású szemei nem lehetnek entropiumosak (vagyis a szemhéj nem fordulhat befelé). Kicsi, vaskos füleinek a hegye enyhén lekerekített; a fülek felállók, kissé előrefordulok és egymás felé hajlók – ez utóbbi vonásnak köszönhető a kutya jellegzetes, „morcos” arckifejezése. A csau-csau harapása szabályos ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 48-56 cm, a szukáké 46-51 cm.

Testtömege: 20-27 kg

Szőrzete: A fajtának két szőrzetváltozata van, a kettő közül a hosszú szőrű az ismertebb és elterjedtebb. A hosszú szőrű csau-csau szőrzete dús, egyenes szálú és eláll a testétől. A fedőszőrzet meglehetősen érdes tapintású, míg az aljszőrzet puha és gyapjas. Az átlagosnál hosszabb szőr nő a nyakon (gallér) és a deréktájon. A rövid szőrű csau-csau szőrzete rövid, egyenes szálú, sűrű, dús és elálló. A szőrzetnek bársonyos benyomást kell keltenie, és nem simulhat rá a testre.

Színei: A csau-csau fekete, vörös, kék és krémszínű lehet. Leggyakoribbak a vörös (őzbarna) és a fekete példányok. Nyelve és szájpadlása mindig kékesfekete; ínyének lehetőleg feketének kell lennie. A szemei mindig sötétek.

Alomszáma: 4-6 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év